Jalkapallon helteinen heinäkuu 2018

Helteinen heinäkuu on ollut jalkapallon täyttämä. Jopa Suomessa, jossa jalkapalloväellä on paradoksaalisesti tapana pitää peli- ja treenitaukoa, kun nurmikentät ovat vehreimmillään ja junnupelaajat kesälomalla.

Heinäkuun alkupuolisko oli suurta MM-kisahuumaa, joka toi kisakatsomoihin ja television äärelle niin fanaattiset futiksen ystävät kuin kuningaslajiin skeptisemmin suhtautuvia seuraajia. Pelin vetovoima perustuu suuresti lajiin liittyvällä draamalla, tunnetilojen voimakkailla vaihdoksilla ja sarjakuvasankarin statuksella kisoissa kilpailevien kiiltokuvatähtien voimasuhteiden vaihtuvuuteen ja heittelehtimiseen kultaisen kengän tavoittelijasta epäonnistujaan tai peräti lajia yliteatraalisuudellaan häpäisevään antisankariin.

Kilpailevilla kansakunnillakin on omat historialliset taakkansa tai sympatiaa herättävät tekijänsä. Päättyneissä kisoissa poikkeuksellista oli niin monen suuren jalkapallomaan karsiutuminen jo varhaisessa vaiheessa. Rationaalinen Ruotsi, jota niin voimakkaasti kadehditaan lahden tällä puolella, pudotti yksin, ja ilman Zlatania, ensin karsinnoissa totaali- ja tikitakajalkapallon emämaa Hollannin, seuraavaksi jatkokarsinnassa suuren Italian, ja oli sitten vielä alkulohkossa edesauttamassa ehkä MM-kisahistorian suurinta yksittäistä yllätystä – Ikimenestyjä Saksan karsiutumista alkulohkossa. Kun vielä Messin kentällä ja Maradonan katsomosta johtama Argentiina hyytyi ja Brasilia pysähtyi belgialaiseen taktiseen brillianssiin, olivat mitalipelit avoinna uusille yrittäjille.

 

Vaikka Ranska on tasaisuudellaan, MBappén, Pogban ja Kantén kaltaisilla nuorilla tähdillään sekä pragmaattisella pelitavallaan ansaittu mestari ja myös tulevaisuuden joukkue, olivat mitalipelien uudet maat – Belgia, Englanti ja Kroatia – ehkäpä ranskalaisiakin suuremmassa roolissa yllätyksellisen ja totutuista valta-asemista poikkeavan turnausilmapiirin synnyttämisessä? Vaikka kilpailu jalkapallon huipulla kiristyy vuosi vuodelta, voidaan ”uusien maiden” ja myös pohjoismaiden hyvää menestystä silti pitää rohkaisevana kehityssuuntana myös Suomifutikselle?

 

UEFA U19 EM-lopputurnaus

Heti Moskovan MM-finaalin jälkeen, Suomi ja Pohjanmaa nousivat eurooppalaisen futisväen huomion harvinaislaatuiseksi kiintopisteeksi. Seinäjoki ja Vaasa isännöivät uusilla stadioneillaan alle 19-vuotiaiden EM-kisoja, joissa isäntämaa sai kovassa alkulohkossaan vastaansa suursuosikit Italian ja Portugalin sekä hyvää tuloskuntoa osoittaneen Norjan.  Vaikka kisojen katsojaluvut jäivät reilulla kymmenellä tuhannella tavoitteesta ja ottelut olisivat ansainneet syvällisempää media-analyysiä, toi Ylen televisiointi kisat suorana suomalaisen futisväen koteihin.

Asiantuntevista Ylen otteluanalyyseistä huolimatta Suomen joukkueen esiintyminen turnauksessa otettiin kotikatsomoissa vastaan varsin ristiriitaisin arvioin. Kun ensimmäisessä ottelussa hehkutettiin poikkeuksellista pallonhallintapeliä lajin suurmaata (Italia) vastaan, jo toisessa pelissä Norjaa vastaan kaivettiin esiin vanhat kansalliset traumat viime hetken sulamisesta mm. Islantia ja Unkaria vastaan. Vaikka Norja-ottelun viimeisillä minuuteilla varmasti tehtiinkin taktisia virheitä, ei Suomi ole ainoa maa, joka on kärsinyt kirveleviä tappioita ottelujen loppuhetkillä. Myös Venäjän MM-kisoissa maalinteko ajoittui voimakkaimmin ottelun viimeiselle vartille ja ennen kaikkea lisäajalle[i].

Itse toivoisin, että Suomen U19-joukkueen kisasuorituksia peilattaisiin enemmän suhteessa Euroopan kilpailutilanteeseen, Suomen turnausvastustajiin sekä maajoukkueen suorituksiin ennen EM-kisoja. Vaikka kisojen tuloksellisena saldona on lohkon jumbosija ilman pisteitä, on aiheellista huomioida, että Suomi kohtasi turnauksen ykkösen ja kakkosen sekä turnauksen alla menestyksekkäästi pelanneen ja keväällä Saksan suurinumeroisesti voittaneen Norjan[ii]. Lajin mahtimaat Espanja, Hollanti ja Saksa eivät edes selviytyneet karsinnoista kisoihin. Eivätkä Suomen ottelut ennen turnausta ja useita suurinumeroisia tappioita seurannut valmennusjohdon vaihdos varmastikaan antaneet aihetta odottaa isänniltä voittokulkua Pohjanmaalla[iii]. Kokonaisuutena pikkuhuuhkajien peli oli ajoittain monipuolista, johtavat pelaajat (ennen kaikkea Ylätupa, Stavitski, Mohamed, Oksanen) osoittivat pysyvänsä maanosan huipun vauhdissa ja muutamat muutkin väläyttelivät lupauksia antavasti. Myös haastatteluista välittynyt pelaajien itseluottamusta uhkuva asennoituminen ja voitontahto oli rohkaisevaa.

IMG_20180731_194943 (2)

Suomen U19-maajoukkueen kapteeni Saku Ylätupa siirtyi kesällä 2017 Ajaxiin kolmen vuoden sopimuksella.

 

33. Ystävyyskaupunkiturnaus (C14)

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Turussa pelattiin jo 33. kertaa kansainvälistä Ystävyyskaupunkiturnausta C14-ikäluokassa. Siis ikäluokassa, jonka suomalainen parhaimmisto kokoontui kesän alussa Eerikkilän huuhkajapäiviin ja josta valikoidaan syksyn ja talven edetessä Suomen nuorin poikamaajoukkueryhmä[iv]. Ystävyyskaupunkiturnaus on ollut perinteisesti hyvätasoinen ja nytkin edustettuna oli HJK:ta lukuun ottamatta ELL-mitalisarjan kärkijoukkueet ja useita varsin koviakin kansainvälisiä joukkueita.

Helteisissä olosuhteissa pelattu turnaus ei tällä kertaa synnyttänyt suuria tuloksellisia yllätyksiä. Turnauksen neljätoista kertaa voittanut suursuosikki Pietarin Zenit taipui avauspäivän ystävyysottelussa Fortuna Kölnille, mutta eteni varsinaisessa turnauksessa konemaisesti loppuotteluun ilman tappioita. Ainoastaan TPV kykeni maalintekoon pietarilaisia vastaan 2-2 tasapelissä. Kaavion toisella puolella viime vuodet HJK:n kanssa kansallisesta kärkipaikasta kisannut Käpylän Pallo eteni lähes yhtä vakuuttavasti kohti Veritas Stadionin loppuottelua. Isäntäkaupungin menestystoiveet oli ladattu FC Interille, joka oli vienyt oman alkulohkonsa ykköspaikan vakuuttavalla 5-1 voitolla Fortuna Kölnistä. Loukkaantumisten ja lähestyvän Kai Pahlman -turnauksen aiheuttamien poissaolojen rasittamana turkulaiset eivät kuitenkaan kyenneet haastamaan kovalla tempolla aloittanutta Zenitiä ja hävisivät selvästi 6-0.

IMG_20180729_143832

Pronssiottelussa viime vuoden mestari TJK Legion löi Ajax Sarkkirannan rp-kilpailussa. 

 

Zenitin vasta välierissä kohdanneelle Ajax Sarkkirannalle turnaus oli nousujohteinen ja varmasti myös arvontaonnella oli vaikutusta pääsyssä pronssiotteluun viime vuoden mestaria, tallinnalaista TJK Legionia vastaan.  Ajax aloitti turnauksen 0-1 tappiolla KTP:lle, mutta ylsi mitalipeleihin kaatamalla IPS/PEPO:n ja FF Jaron.  Tallinnan Jalkapalloklubi vei lopulta pronssia rp-kilpailun jälkeen. Hyvätasoisessa loppuottelussa KäPa lähti heti alussa rohkeasti haastamaan pietarilaisia ja joukkue kykeni luomaan muutamia erinomaisia maalintekopaikkoja. Mutta ottelun edetessä fyysisesti vahva, juoksuvoimainen ja taitava Zenit osoittautui myös käpyläläisille liian kovaksi vastustajaksi. Pietarin ylpeyden 15. Ystävyyskaupunkiturnausvoitto tuli ansaituin 3-0 lukemin.

IMG_20180729_151054 (2)

Vaikka Kupittaanpuiston nurmikenttien kunto ja turnausjärjestelyt saivat vierailta kehuja, herättivät useammat viime hetkien poisjäännit kuitenkin keskustelua mahdollisista tarpeista uudistaa perinteikästä turnausta. Kotimainen ikäluokan kärki on varsin hyvin edustettuna, mutta varsinkin länsinaapurien poissaolo jättää Glasnostin ja Perestroikan aikoina alkaneeseen Ystävyyskaupunkiturnaukseen ehkä korostetun itäisen ja YYA-henkisen ilmapiirin. Turulla on kunnioitusta herättävä ystävyyskaupunkiverkosto myös läntisessä Euroopassa, joten ehkä lähitulevaisuudessa näemme turnauksessa myös vierailevia joukkueita esimerkiksi Aarhusista, Bergenistä tai Göteborgista? Kaupungin roolia ja näkyvyyttä turnauksessa voisi varmaan myös varsin helposti lisätä?

 

Jalkapallopelin ominaispiirteisiin niin World Cupissa, nuorten arvokisoissa kuin kansainvälisissä junioriturnauksissa kuuluu draama, tunnetilojen heittely sekä voittamisen ja häviämisen käsitteleminen niin yksilö- kuin joukkuetasolla. Vaikka suomalaiselle futisväelle onkin tänä päivänä ominaista väsymättömästi väitellä somessa eri koulukuntien ja teoreettisten näkökantojen puolesta, potkitaan ja pusketaan Suomifutista eteen- ja ylöspäin myös pelikentillä ja heinäkuun helteiden taittuessa.

 

Elokuun alussa, ennen syyskauden sarjapelien käynnistymistä, vuorossa ovat C- ja D-juniorien SPL-lopputurnaukset ikäluokissa 2003, 2004 ja 2005. Ottelujen ja pelaajien taso tulee olemaan kirjavaa, kuten se varmaan oli myös Mikkelin C Nuorten SM turnauksessa vuonna 1979. Osalle jalkapallo saattaa olla kauas taakse jäänyttä nuoruusvuosien elämää, joillekin se on tarjonnut pitempiaikaista vapaa-ajan viihdettä, mutta yllättävän moni lähes kolmen vuosikymmenen takaisista Mikkelin menijöistä ylsi kunnioitettavaan maajoukkue- ja ammattilaisuraan sekä myöhemmin valmennus- ja urheilun johtotehtäviin. On myös mielenkiintoista, että C-juniorien mestarijoukkue Kuusysin pelaajaluetteloon painetut nimet Hännikäinen, Lius, Törnvall löytyvät myös vuoden 1985 lahtelaisspektaakkelista, jossa Kuusysi kaatoi Euroopan Cupissa Neuvostoliiton ylpeyden Zenitin, silloisesta Leningradista[v]. Samoja nimiä löytyy myös Olympiastadionilla pelatun puolivälieräottelun pelaajaluettelosta, kun Steaua Bukarest kaatoi Kuusysin 1-0 ja eteni lopulta Euroopan Cupin finaaliin, jossa vastassa ollut Barcelona taipui rp-kisassa.  Suomen ylimmällä sarjatasolla 189 maalia tehnyt Lius oli myös Euroopan Cup-sarjan toiseksi paras maalintekijä kaudella 1985-6.

Alin kuva SPL D13-lopputurnauksesta, joka järjestettiin elokuussa 2017 Pajulahdessa. Loppuottelussa kohtasivat HJK ja KäPa.

 

Aika tulee näyttämään, yltääkö Ranskan mestarijoukkue vielä uusiin menestystarinoihin ja minkälaisille pelaajapoluille Pohjanmaan U19 EM-kisat, Ystävyyskaupunkiturnaus 2018 ja elokuun SPL-turnaukset tulevat osallistuvia pelaajanalkuja siivittämään. Ehkä Tornion Kai Pahlman -turnauksessa[vi] esiintyy Ismo Liuksen kaltainen armoitettu maalintekijä, joka nousee lähivuosina täydentämään Pohjanmaalla paljon maalipaikkoja luoneen pikkuhuuhkaja-joukkueen osaamista aikuisten tasolla. Ja vaikkei nousisikaan, elokuun SPL-turnaukset (D13-turnaus Jyväskylässä[vii], C14-turnaus 10.-12.8. Eerikkilässä[viii], tyttöjen ja II-tason lopputurnaukset löytyvät palloliiton sivuilta[ix]) kuten muutkin keskikesän junioritapahtumat tarjoavat osallistujilleen suuria, koko ihmiselämän kestäviä elämyksiä.

 

[i] https://www.statista.com/chart/14404/timing-of-goals-scored-at-the-fifa-world-cup/

[ii] https://www.uefa.com/under19/season=2018/matches/qualifying/#/mt/2018/03

[iii] https://www.palloliitto.fi/maajoukkueet/pojat/u19-1999/ohjelma-ja-tulokset/u19-1999-maajoukkueen-ohjelma-2017

[iv] https://suburbanturku.wordpress.com/2018/06/20/uudistettu-huuhkajaturnaus-tarkea-osa-suomalaisen-junnufutiksen-pelaajakehitysta/

[v] http://futbolgrad.com/finnish-winter-miracle-1985-kuusysi-vs-zenit/

[vi] http://kaipahlmanturnaus.com/joukkueet/

[vii] https://sites.google.com/view/spl-lopputurnaus18-p13

[viii] https://www.eerikkila.fi/valmennuskeskus/sha-jalkapallo/events-turnaukset/

[ix] https://www.palloliitto.fi/spl-nuorten-turnaukset

Jätä kommentti