Uudistettu Huuhkajaturnaus tärkeä osa suomalaisen junnufutiksen pelaajakehitystä?

Samaan aikaan kun futismaailman huomio keskittyy Venäjällä alkaneisiin MM-kisoihin ja Pohjois-Amerikkaan myönnetyjen vuoden 2026 kisojen poliittisin yhteyksiin, kokoontui suomalaisten 2004-syntyneiden junnufutarien parhaimmisto Eerikkilän Huuhkajaturnaukseen. Neljäpäiväinen Huuhkajaturnaus on tapahtumana perinteisen Pohjola Cupin sekä Piiricupin perillinen ja merkittävä askel kohti maajoukkuetoimintaa.

Pelaaminen ja pelaajatarkkailu on edelleen isossa roolissa, mutta uudistuneessa tapahtumakonseptissa ottelujen ympärillä tapahtuu yhä enemmän. Koulutuksen osuus on lisääntynyt ja monipuolistunut. Valmentajat ovat saaneet ottelujohtamisesta tutorointia ja johtaneet harjoituksia sen perusteella, mitä peleissä on nähty. Videoanalyytikot sekä erotuomarit ovat tiiviisti mukana, samoin fysiopuoli. Pelaajien lisäksi turnausta on ollut tekemässä noin satakunta jalkapalloihmistä. Jo kesällä 2017 järjestetyn ensimmäisen Huuhkajaturnauksen järjestelyissä tiivisti mukana ollut alue- ja maajoukkuevalmentaja Teemu Eskola korostaakin tapahtuman kehitystä kokonaisvaltaisempaan suuntaan. ”Aikaisemmin tänne on tultu ehkä vaan pelaamaan ja mittaamaan tasoa, mutta uudistuneessa konseptissa osaamisen kehittäminen on entistä isompi juttu.”[i]

14.-17. kesäkuuta Eerikkilässä pelatussa järjestyksessään toisessa Huuhkajaturnauksessa oli mukana 240 pelaajaa yli neljästäkymmenestä seurasta sekä juniorivalmennuksen kansallista kärkeä U15-17 maajoukkuevalmentaja Erkka V. Lehtolasta alueellisiin talentti- ja seuravalmentajiin. Lehtola korostaa erityisesti tapahtuman merkitystä valmennusosaamisen ja tiimityön kehittämisen saralla. ”Ymmärretään se, että tämä on aina tiimityötä. Jotta saadaan parhaita tuloksia, pitää olla monenlaista osaajaa tiimissä.”[ii]. Ylen kisastudioista tuttu jalkapallotietäjä korosti kentän laidalla myös työnteon merkitystä – ”pikkutunneille asti tiimit tehneet töitä, videomiehet vääntäneet klippejä, valmentajat pohtineet aamusta iltaan, miten pystyä kehittämään pelaajien pelaamista. Työnteon kulttuuri näyttää menneen todella läpi ja muuttuneen radikaalisti. Se ainoa meidän sauma tulla paremmaksi jalkapallomaaksi.”

 

Pelitulosten valossa turnaus ei tarjonnut jättiyllätyksiä seurojen ja alueiden välillä vallitseviin voimasuhteisiin. Viime vuosien ylimmän sarjatason sekä 2017 SPL-lopputurnauksen ottelutilastot ovat kiistattomasti näyttäneet, että 2004-ikäluokassa ja myös läheisissä vuosiluokissa pääkaupunkiseutulaiset seurat ovat muuta maata edellä tai ainakin laajalla rintamalla valtakunnan kärkisijoilla[iii]. Samansuuntaista signaalia tarjoaa myös ikäluokan kovatasoisimman sarjan, Etelä-Länsi-liigan (ELL) kevätkauden sarjataulukko[iv], jossa piikkipaikasta kamppailivat jälleen tiukasti KäPa sekä HJK ja syyskauden kuuden joukkueen mitalisarjaan ylsi lisäksi kolme muuta PK-seutulaista (KoiPS, FC Honka, VJS). Maan pelaajamääriltä suurin jalkapalloseura Tampereen Ilves jäi viime vuoden tapaan alempaan jatkosarjaan ja mitalisarjan ainoa kehäkolmosen ulkopuolinen seura on viime vuotista pronssisijaansa puolustava FC Inter.

IMG_20180508_2009292004 ikäluokan vuoden 2017 ELL mestari ja kevätkierroksen ykkönen haki toukokuussa 1-4 voiton Turusta ja aiheutti sarjakolmonen FC Interille kauden ensimmäisen tappion. 

 

Vaikka viikonlopun ottelutuloksista ei varmastikaan kannata vetää liian pitkälle vieviä johtopäätöksiä, voi turnauksen perusteella kuitenkin arvioida, että PK-seudulta kotoisin olevien seurojen ja pelaajien asema jatkuu edelleen vahvana. Turnauksen loppuottelussa kohtasivat Etelä 1 sekä Etelä 2 ja voiton vei viikonlopun tappioitta pelannut HJK:n ja KäPa:n pelaajien ympärille koottu Etelän ykkösjoukkue. PK-seudun vahva panos näkyi myös turnauksen All Star-valinnoissa. Sekä Sinisessä että Valkoisessa joukkueessa PK-seutu muodosti lähes 50 prosenttia pelaajistosta (8/17). Ja näin turkulaisena on kiusaus leikkimielisesti heittää, että ehkä hyvätasoisen All Star -ottelun yksi ratkaiseva tekijä saattoi olla kolmen FC Inter -pelaajan pelaaminen 5-0 voiton vieneessä Valkoisessa joukkueessa. Epätasaisemmin esiintynyt Sininen joukkue oli kuitenkin hajanaisempi joukkue, jossa pelaajiston toinen puolisko koostui Puolen Suomen pelaajistosta.

IMG_5018 (2)

 

Ennen tapahtuman päättänyttä All Star -ottelua Huuhkajaturnauksen ohjelmassa oli pelaajien vanhemmille suunnattu koulutustilaisuus. Tilaisuuden avasi Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen, joka kertoi omakohtaisten kokemusten värittämänä ammattijalkapalloilijan arvaamattomasta pelaajapolusta. Urallaan mm. FC Zürichiä, Anderlechtia ja West Hamia edustanut kemiläispelaaja kohosi Suomen kultaisen sukupolven toiseksi huipputoppariksi Sami Hyypiän rinnalle ilman ainuttakaan poikamaaottelua. Lukuisia mestaruuspokaaleja mm. Belgiassa, Sveitsissä ja Norjassa nostanut Tihinen on uudessa tehtävässään peräänkuuluttanut nuorten pelaajien vanhemmilta malttia ammattilaissuunnitelmien ja ulkomaille siirtymisen suhteen. ”Toisille aikainen ulkomaankomennus sopii, toisten on parempi kypsyä kotimaassa rauhassa. Ei ole yhtä oikeaa ikää siirtyä ulkomaille. Pelaajan täytyy olla henkisesti riittävän kypsä lähtemään. Kärsivällisyys on tärkeää, vaikka etenkin kotijoukoille se voi olla vaikeaa.”[v].

IMG_20180617_100457 (4)

Pelaajakehityspäällikön esitys sisälsi myös tilastotietoa EM-karsintoihin osallistuneiden vuonna 1989 tai myöhemmin syntyneiden A-maajoukkuepelaajien osallistumisesta Palloliiton pelaajakehitystapahtumiin. Vaikka tähtitarhatapahtuma on tärkeä askel kohti maajoukkuepelejä, on lähes sama määrä pelaajia yltänyt huuhkajapaitaan ilman tätä pelaajatarkkailuporrasta.

IMG_20180617_101740 (4)

 

Globaalin kuningaslajin kilpailun jatkuvasti kiristyessä, myös pelaajien fyysinen kuormitus on kasvanut yhä varhaisemmissa juniori-ikäluokissa. Erilaiset rasitusvammat ovat valitettavaa arkipäivää yhä useammalle tavoitteellisesti harjoittelevalle juniorijalkapalloilijalle. Tihisen pelaajapolkuteesien jälkeen Palloliiton fysiikkavalmentaja Niklas Virtanen esitelmöi Frenckell salin täyttäneelle kuulijakunnalle mm. kasvupyrähdyksen vaikutuksista sekä kokonaiskuormituksen vähentämisen ja biologisen iän erojen huomioimisen tarpeesta. Turnauksen yhteydessä suoritettu PHV-mittaus ja pelaajien eri aikaiseen biologiseen kehitykseen paneutuminen tuntuukin järkevältä, kun huomioidaan, että turnauspelaajien kokoerot ulottuivat alle 150 cm:n 40 kiloisista lapsista aina 190-senttisiin junnujärkäleihin.

IMG_20180617_104326 (2)

Juniorien vanhempien pelaajapolkutapahtuman päätti Erkka V. Lehtola maajoukkueterveisineen. Vaikka tulevien U15-maajoukkuepelaajien valmentaja kehui seurojen pelaajakehitystyötä, näki Lehtola yhä suuria puutteita Huuhkajaturnaukseenkin osallistuneiden pelaajien perusosaamisessa. Työtä on siis tehtävä paljon, mikäli Eerikkilän leirille osallistunut nuori pelaaja tähtää syksyn aluejoukkueleireille, tähtitarhaan tai jopa pitemmälle. Vaikka Huuhkajaturnaus on Palloliiton ja lukuisten seuratoimijoiden suuri yhteisponnistus, ovat lupaavat nuoret jalkapalloilijat edelleen Suomifutiksen kehityksen keskiössä.

IMG_20180617_111508 (2)

Jokaisella valmentajalla on omat pelilliset mieltymyksensä ja pelaajasuosikkinsa. Kun U15-17 päävalmentajalta tiedusteltiin omasta suosikkipelaajatyypistä, Erkka V. Lehtola kertoi arvostavansa ennen kaikkea pallollista osaamista. Tämä linjaus on varmasti sekä nykyjalkapallon vaatimuksien mukaista että taitavia nuoria pelaajia kannustavaa. Vaikka voimme kaikki MM-kisoja seuratessamme todeta, että nykypäivän jalkapalloilija on yhä useammin entistä isokokoisempi, vahvempi ja nopeampi, ratkeavat ottelut yhä taitavimpien ja yllättävimpiin oivalluksiin yltävien taitopelaajien ratkaisuihin.

[i] https://www.palloliitto.fi/videot/maajoukkueet/huuhkajaturnaus-onnistunut-uusi-uusi-kokonaisuus

[ii] https://www.palloliitto.fi/videot/maajoukkueet/mika-huuhkajaturnaus

[iii] https://suburbanturku.wordpress.com/2018/03/23/junnufutissarjat-kaynnistyneet-loytyyko-pk-seudulle-haastajia-ja-suomifutikseen-soihdunkantajia/

[iv] https://www.palloliitto.fi/spllsuomi/p14-ell/tilastot

[v] https://www.satakunnankansa.fi/urheilu/nuori-pelaaja-ala-hatikoi-200338508/

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s