Nouseeko Suomi jalkapallokansojen liigaan?

Suomessa usein sanotaan, ettei meillä ole jalkapallokulttuuria. Kuitenkin jo vuonna 1912 helsinkiläisvoittoinen suomalaisjoukkue ylsi välieriin Tukholman olympiakisoissa. Ja tätä ennen 1800-luvun viime vuosikymmenellä liikunnanopettaja August Blomberg ja Crichtonin teollisuusveljekset organisoivat Turussa jalkapallo-otteluita.  Suomalaisen jalkapallon kansainväliset saavutukset kieltämättä kalpenevat vertailussa useimpiin Euroopan maihin ja myös maamme lähes poikkeukselliseen yksilö- ja kestävyyslajien menestyshistoriaan, mutta kyllä Suomifutiksen lähettiläät Lehtovirrasta Litmaseen tai Rytkösestä Hradeckyyn edustavat jalkapalloperinteitä, joista voimme olla ylpeitä.

Jalkapallo- ja laajemminkin urheilukulttuuriin liittyy ylpeyden tunteen ja yhteisöllisyyden lisäksi myös kunnioitus. Kotikaupunkini Turku saattaa näyttäytyä monelle mustavalkoisena, mutta kilpailevien seurojen ja lajien legendat edustavat ainakin turkulaisittain katsottuna sulassa sovussa ja keskinäisellä kunnioituksella Paavo Nurmen aloittamaa varsinaissuomalaista urheiluperimää. Palloilujatkumoa löytyy Steneistä Rannikoihin, Ylösestä Rauteihin ja Nättinummen Nummelineista Koivuihin ja Kiprusoffeihin. Ja löytyy urheilutaustaa jopa Matti & Teppo duolta, jonka jalkapallojuuret löytyvät Urheilupuistosta ja Martinmäeltä, missä Hese Suhonen loi pohjat neljään Suomeen mestaruuteen ja lyömättömältä tuntuvaan maaliennätykseensä.

Uskon, että suomalaisen jalkapallo- ja urheiluväen keskinäinen kunnioitus ulottuu myös Lounais-Suomea laajemmalle ja kattaa koko maan. Vaikka Oulu on ollut pitkään poissa veikkausliigakartalta, Oulun seudulta on noussut A-maajoukkueessa tänä päivänä valmentavien Antti Niemen ja Mika Nurmelan jälkeen Toni Kolehmaisen ja Jarkko Hurmeen kaltaisia maajoukkuetason pelaajia. Pohjoisen ja pienpaikkakuntien seurojen kasvatit ovatkin tärkeitä esikuvia ja seuratyön kannustajia Suomifutikselle. Kotkan nappuloiden kasvatti Teemu Pukki on käynyt kovan koulun Schalken, Celticin ja Bröndbyn kautta Englannin Mestaruussarjan kärkijoukkue Norwichin suosikkipelaajaksi. Toinen Tanskassa uransa uudelle tasolle nostanut, Huuhkajien kapteeni Tim Sparv maksoi juniorivuosien velkaansa järjestämällä tekonurmialustan kotiseutunsa koulun kentälle[i].

Kriittisyys ja analyyttinen asennoituminen kuuluvat kiinteästi tavoitteelliseen kilpaurheiluun, mutta niin kuuluu myönteisyys sekä pelaajien kannustus ja koko urheiluyhteisön keskinäinen kunnioitus. Haltioituneena Englannin, Espanjan ja Mestareiden liigoja seuraava suomalainen futisväki on odottanut vuosikymmenet omaa Islannin ihmettään, mutta hallitsevaksi yhdistäväksi muistoksi on syöpynyt sateisella stadikalla pelattu Unkari-ottelu, jonka traumaattisia ratkaisuhetkiä muistellaan masokistisesti jokaisen merkityksellisen karsintapelin alla.

Markku ”Rive” Kanervan valmentama maajoukkue pelaa tänä iltana Kreikassa Kansojen liigan toiseksi viimeisen ottelunsa. Neljä ottelua puhtaalla pelillä ja maaliakaan päästämättä pelannut Huuhkajaryhmä voittaa lohkon, vaikka häviäisi 0-1 tai 1-3. Tietysti Suomi voi hävitä suurilukuisemminkin, mutta kyllä kai aikaisempien ottelujen perusteella vierasjoukkue on suosikki viemään lohkon ja etenemään jatkokarsintaan?

Ja vaikkei näin kävisikään, voimme kai joka tapauksessa nauttia Huuhkajien ennennäkemättömästä nousukiidosta, joka heijastuu varmuudella myös juniorien harjoitteluintoon ja itseluottamukseen sekä Suomifutiksen asemaan yli puolen miljoonan suomalaisen rakastamana liikunta- ja kulttuurimuotona.

 

[i] https://www.iltalehti.fi/jalkapallo/a/4d194fc8-3537-4afe-9a23-175f1ea27b4d Huuhkajien kapteenilta upea ele – vaasalaiskoulun ankea hiekkakenttä saa tuliterän tekonurmen: ”Tiedostan, että olen etuoikeutettu ihminen”

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s