Päivä puistossa – koe Kupittaan lumous!

 

Historiallisen helteisen toukokuun vaihtuessa kesäkuuhun Kupittaanpuisto tarjoaa turkulaisille ja kauempaa saapuneille vieraille kesäisen keitaan, jossa kaikenikäiset kansalaiset voivat kilpaurheilla, leppoisasti liikkua, leikkiä ja kiireettömästi oleilla yhdessä tai vaikka omissa oloissa.

 

”Kupittaanpuisto on Suomen vanhin ja laajin kaupunkipuisto, jonka juuret ulottuvat lähes tuhat vuotta ajassa taaksepäin. Perimätieto kertoo Piispa Henrik kastaneen ensimmäiset pakanalliset suomalaiset kristinuskoon juuri Kupittaan lähteellä ensimmäisen ristiretken aikana vuonna 1155”[i]. Vaikka Juhana-herttuan renessanssikauden turnajaiset ja myöhempien aikojen mestaukset ovat jo vuosisatoja sitten kadonneet Kupittaan kaupunkikuvasta, tarjoaa Suomen ensimmäinen kaupunkipuisto tänäkin päivänä mitä monipuolisimmat mahdollisuudet omatoimiseen liikkumiseen tai jännittävien urheilutapahtumien seuraamiseen. Ja usein vieläpä veloituksetta ja arkipäivänä.

 

Satunnaisen kaupunkilaisen keskiviikkokävely kertoo kuvien muodossa, kuinka laaja-alaista liikuntaa ja yhdessäoloa Kupittaanpuisto kätkee sisälleen, vaikka puiston pitkiä kylpyläperinteitä jatkava maauimala avataan vasta kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

 

IMG_4591

 

Turulla ja turkulaisilla oli merkittävä rooli kuningaslajin rantautuessa Suomeen 1800-luvun lopulla. Suomalaisen jalkapallon historia ja tulevaisuus kohtaavatkin päivittäin molemmin puolin jalkapallo- ja puistopioneeri August Blombergin mukaan nimetyn aukion molemmin puolin. Maan ylimmän sarjatason ja FC Interin tuoreen Suomen Cup-voiton myötä myös Eurooppa-liigatason jalkapalloa voi seurata Veritas Stadionilla ja melkeinpä päivittäin Inter, TPS ja useat muut Turun seudun juniorijoukkueet pelaavat Kupittaan kentillä valtakunnallisia ja alueellisia sarjaotteluita.

 

Keskiviikkoiltana Kupittaa Kutosen luonnonnurmella FC Inter kohtasi Lahden Reippaan C15 ikäluokan ELL-sarjassa ja mitä todennäköisimmin varmisti 3-2 voitolla paikkansa maan ylimmän sarjatason mitalisarjaan. Naapurinurmelta voi myös bongata omatoimista treeniä vetäviä Interin edustusjoukkueen nuoria lupauksia.

 

IMG_4774 (2)

Kupittaa Vitosella TPS ja ÅIFK kohtasivat A-juniorien Ykkösessä ja Palloseura nousi paikallisotteluvoitollaan sarjan kärkipaikalle.

 

IMG_4788 (2)

Samaan aikaan kenttä Kakkosella, B-juniorien Kakkosessa ÅIFK kuritti Janakkalan Palloa 5-1 ja nousi neljännelle sijalle haastamaan Valkeakosken Hakaa, IFK Maarianhaminaa ja Hämeenlinnan Jalkapalloseuraa nousussa Ykköseen.

 

Jalkapallon lisäksi Kupittaalla pelataan myös useita muita pallopelejä. Vaikka Turkua ei tunneta suurena pesäpallokaupunkina, pelataan kansallispeliämme päivittäin Kupittaalla. Ja merkkinä lajin turkulaisesta noususta, Turku-Pesiksen B-pojat pelaavat tällä kaudella maan ylimmällä sarjatasolla, SM-sarjassa.

 

Mutta maailma muuttuu, samoin urbaanit urheilumuodot. Sulassa sovussa samalla kentällä pesisväen kanssa harjoittelee maailman harrastetuimman mailapelin turkulaisyhteisö. Kun arvioidaan, että noin kaksi miljardia maailman väestöstä joko pelaa tai seuraa krikettiä, ei liene yllätys, että Britannian kansanyhteisön suurlaji on yleistymässä myös Suomessa.

 

IMG_4715 (2)

Pesäpallostadionin vieressä, Kupittaan upouudessa palloiluhallissa pelattiin keskiviikkona lentopallon tuplamaaottelut. Euroopan Kultaisen liigan viimeisissä kotiotteluissa Suomen naisten maajoukkue löi ensin Kroatian 3-1 ja heti perään miehet olivat Espanjaa 3-2 parempia tasaisessa taistelussa. Suomen naiset kamppailevat lohkonsa voitosta ja pääsystä Euroopan liigan finaaleihin. Myös Tuomas Sammelvuon valmentama miesten maajoukkue pelaa vahvasti Kultaisessa liigassa. Joukkue johtaa C-lohkoa kolmella voitolla ja yhdellä tappiolla.

 

IMG_4775 (2)

Suomalainen lentopallointo näkyy myös turkulaisilla rantalentiskentillä. Kupittaan kentät ovat aktiivisessa käytössä varsinkin alkukesästä yllättäneiden helteiden jatkuessa.

 

Kupittaan velodromilla liikuttiin lujaa pyörillä ja rullilla. Skeittirata ei ole käytössä, mutta BMX-pyöräily, perinteinen ratapyöräily ja ehkä jonkinlainen short-track pikaluistelun ulkoharjoittelumuoto hyödyntävät velodromin palveluja.

 

IMG_4802 (2)

Ja jos velodromin viereinen skeittirata on poissa käytöstä, urbaani kulttuuri elää Kupittaalla Uudenmaankadun rampilla…

 

Hieman perinteikkäämpää ja seniorivetoista liikuntaa sekä yhdessäoloa harjoitetaan vanhan Hippoksen raviradan suoralla. Petankkia pelataan kuin Ranskan rivieralla.

 

IMG_4764 (2)

Petankkialueen ja jalkapallokenttien välistä löytyy myös yksi kaupungin 22:sta ulkokuntosaleista. Puistokuntosalivälineet sopivat kaikenikäisille.

 

IMG_4735 (3)

Kupittaanpuiston palloiluhallin pääty on myös marginaalisempien lajien harrastuspaikka. Rugbyn pelaajien ohella mm. maan liittokiekkoeliittiin kuuluva Turku Terror Ultimate harjoittelee Kupittaan kentällä 11. Vuonna 1994 toimintansa aloittanut seura ylsi kansallisen avoimen sarjan SM-pronssille maaliskuussa.

 

Liikunnallista ja vapaa-ajan vieton eksotiikkaa löytyy luonnollisesti myös Kupittaan Paviljongin ja lintupuiston läheisyydestä löytyvältä piknik- ja nurmialueelta. Muun muassa erilaiset jumppa- ja joogaryhmät, koirakouluttajat, kamppailulajien harrastajat ja jopa nuorallakävelijät ovat ottaneet Kupittaan yhteiseksi harjoitus- ja yhdessäolotilakseen.

 

Ja tulevien turkulaisten sukupolvien liikunnallisuutta, sosiaalista kanssakäymistä sekä liikennekäyttäytymistä edistävät lasten suursuosikit Seikkailupuisto ja Liikennekaupunki. Kupittaanpuisto on todellinen koko kansan olohuone ja liikunnallinen kohtaamispaikka!

 

 

 

 

 

 

 

 

[i] https://suburbanturku.wordpress.com/2017/09/18/kupittaa-suomen-ensimmainen-kaupunkipuisto/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s