Turun Derby 1/2018 – plussat ja miinukset

Vuosikymmen sitten TPS tähtäsi sijoittaja Seppo Sairasen rahoilla valtakunnan ykkösseuraksi, FC Inter juhli ensimmäistä Veikkausliigan mestaruuttaan ja Turkua kutsuttiin maan jalkapallopääkaupungiksi. Viimeiset viisi vuotta ovat kuitenkin olleet turkulaiselle jalkapallolle vaikeita. TPS kävi kolmen kauden ajan divarissa, Veritas Stadionin käytöstä kiisteltiin vuosia, eikä Interkään ole vuoden 2012 hopeakauden jälkeen pelannut mitalisijoista.

 

Kun TPS tasapainoisen divarikauden jälkeen nousi ansaitusti takaisin ylimmälle sarjaportaalle, heräsi turkulaisen futisväen odotukset luonnollisesti myös paikallisderbyjen osalta. Vaikka mustavalkoiset ja sinimustat tänä päivänä hallitsevatkin paikallisia futisuutisotsikoita, on silti syytä muistaa, että kahden suuren taustalta löytyy myös suuri joukko aktiivisia, pitkät perinteet omaavia paikallisia urheiluseuroja. Turun Palloseuran ja FC Interin ohella ylimmällä sarjatasolla ovat pelanneet mm. Pyrkivä, ÅIFK, TuTo, TuWe, TPK, TuKV ja jopa TuUL[i]. Lisäksi naapurikaupunki Kaarinan ylpeys, vuoden 2017 urheiluseuranakin alkuvuodesta palkittu KaaPo nousi 60-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Kakkoseen. Ja koska sekä Tepsillä (SWU) että Interillä (MaPS, RaiFu) on alueelliset junioriyhteistyösopimukset varsinaissuomalaisiin kasvattajaseuroihin, tulisi kahden suuren panostaa omien kannattajiensa palvelun ohella myös alueellisen kannattajakunnan kehittämiseen.

 

Turun derbyt eivät ole siis mitä tahansa otteluja, vaan Länsi-Suomen piirin yli 20 000 pelaajan ja laajemmankin jalkapalloyhteisön paikallista ja myös suomalaista futiskulttuuria edistäviä juhlatapahtumia. Futisväellä on siis derbyjä kohtaan suuria odotuksia.

Kuinka hyvin sitten kauden ensimmäinen derby vastasi futisväen odotuksiin?

Aloitetaan miinuksista, jotta jää myönteisestä aiheesta positiivinen maku.

 

[-] Veritas stadionin käytävillä ja Kupittaalla kummasteltiin derbyn vähäistä markkinointia ja tapahtuman toteutusta matalalla profiililla. Viimeisestä Veikkausliigan sarjatason turkulaisderbystä on kuitenkin neljä vuotta ja toissasyksyn karsintaderbyt osoittivat, että turkulaisia kiinnostaa kaupungin kahden suuren keskinäinen kamppailu Turun jalkapalloherruudesta. – Interille.

[-] Pitkän päivätyön ensin TuTon, ja sittemmin käytännössä koko FC Interin olemassaolon ajan seurassa tehnyt Pentti Ståhlman poistui juuri ennen kauden alkua[ii]. Tepsin olympiakatsomon kannattajaryhmä metelöi hiljaisen hetken ajan ja muistutti, että myös fanikulttuurin kehittämisessä ollaan yhä takamatkalla suuriin jalkapallomaihin verrattuna. – Tepsille.

[-] Ottelun alla FC Inter viesti junioreilleen ja sinimustalle yhteisölleen olevansa ”Yhdessä Enemmän”. Juniorien osallisuus ottelutapahtumassa jäi kuitenkin ohueksi ja etäiseksi. Oppia oltaisiin ehkä voitu ottaa helmikuussa omaa Turun seudun koripalloderbyään Kupittaan uudessa palloiluhallissa onnistuneesti isännöineeltä Kaarinan Uralta. Uran junnut muodostivat ottelun alussa yhdessä edustusjoukkueen pelaajien kanssa punaisen pelaajaketjun ja pimennetyn hallin seinälle heijastettiin videokuvaa Uran historiasta. Suurelle valotaululle heijastettu valokuvakatselmus Pentti Ståhlmanin poikkeuksellisesta taipaleesta turkulaisessa jalkapallossa olisi varmasti myös istunut erinomaisesti derbyn ilmapiiriin ja lisännyt läsnäolijoiden yhteenkuuluvuuden tunnetta. – Interille.

WP_20180208_18_26_36_Pro 1

Kaarinan Uran isännöimä Turun seudun korisderby 8.2.18 Kupittaan uudessa palloiluhallissa

 

IMG_20180407_165940

Huhtikuun alussa menehtyneen Englannin maajoukkueen pitkäaikaisen pelaajan Ray Wilkinsin muistoa ja pelaajauraa kunnioitettiin laajasti Valioliigan ottelutapahtumissa ja muissa yhteyksissä. 

 

 

[-] Ottelun ensimmäinen puoliaika oli kauden avauksena pelillisesti pettymys. TPS toki pelasi hyvin organisoitua ja tuloksellista vastahyökkäyspeliä, mutta ottelun isäntä Inter vaikutti flegmaattiselta, eikä joukkueella näyttänyt olevan selkeää pelisuunnitelmaa.  Ja jos oli, se ei toiminut ja pelaaminen näytti passiiviselta ja staattiselta. Tällaisen vaikutelman synnyttäminen kauden kotiavauksessa, vieläpä derbyssä, on kiistatta haitallinen kaksi heikkoa kautta pelanneelle ja uudistumista mainostaneelle Interin edustusjoukkueelle sekä koko seuralle. – Interille.

 

Mutta löytyi derbystä positiivistakin…

 

[+] Useina viime vuosina maan parhaaksi jalkapallostadioniksi arvioitu Veritas Stadion ja pitkittyneestä talvesta huolimatta hyvään kuntoon saatu luonnonnurmi tarjosivat derbylle erinomaiset peliolosuhteet ja katsojille hyvät yleisöpuitteet. Sääolosuhteetkin olivat suomalaisessa mittakaavassa hyvät, eivätkä yksittäiset TPS-soihdut varmaankaan aiheuttaneet katsojissa pelkotiloja. Rovaniemeläisten kausikorttibuumin imussa käynnistetty Olympiakausari-kampanja toi historialliseen katsomon osaan yleisöä, eikä tunnelma Veritas katsomossa ollut enää kuin suljettujen ovien edessä pelatussa ottelussa. + Inter, kaupunki ja stadionyhtiö.

[+] Mika Laurikaisen TPS. Tepsin korpivaellus divarissa ja talousvaikeuksissa on ollut pitkä, eikä 1922 perustetun Palloseuran näkökulmasta katsottuna vakavaraisen, mutta ohuemman historian omaavan kilpailijan johtoasemaa kaupungin ykkösenä ole helppo hyväksyä. Varsinkin kun sinimustat ovat houkutelleet riveihinsä myös lupaavimpia TPS-junioreita. Nöyrä ja pitkäjänteinen työ vaikeista lähtökohdista ansaitsee plussan ja ehkä toisenkin. ++ Tepsille.

[+] Pienemmät jalkapalloseurat Turun seudulla. Ei ole yksin turkulaisten raitapaitojen ansio, että Turussa pelataan pääsarjaderbyjä. Ottelun ehkäpä näkyvin pelaaja, Tepsin avausmaalin laukonut Mika Ääritalo on TPK-kasvatti. Interin monista nuorista lupauksista Elias Mastokangas ja Arttu Hoskonen ovat pelanneet pitkään KaaPo:ssa, Lassi Viholaisen junioriaikaisiin seuroihin lukeutuu mm. MaPS sekä Ruskon Pallo ja Yoonis Muse on Turun Weikkojen kasvatti. Ja melkeinpä kaikki Turusta maajoukkuetasolle tai ulkomaan kentille yltäneet pelurit ovat jossain vaiheessa edustaneet Turun Nappulaliigaa. + Turun seudun kasvattajaseuroille.

[+] Turkulaisen jalkapallon kilpailevat keulakuvat. Ehkä mentalisti Pete Poskiparta osaisi luoda illuusion turkulaisen jalkapallon yhteistyöhengestä, mutta jokainen pitempään Turkufutista seurannut tietää Suomen ensimmäisen pääkaupungin muodostuvan kilpailevista klaaneista ja urheiluseurojen kytköksistä politiikan tai päätöksenteon valtapeleihin. Ruotsinkielisen ÅIFK:n vastavoimaksi perustetun TPS:n ja kokoomuksen yhtenevät intressit ovat ainakin turkulaisten tiedossa, mutta FC Interin tutolaistausta unohtuu useammin. Urheilun ja politiikan yhteyttä ei ole syytä alleviivata, mutta turkulaisten pitkäaikainen ja aito intohimo mustavalkoista, sinimustaa tai vaikkapa yleisurheilun mustakeltaista urheiluseuraa kohtaan on valtava vahvuus seurakulttuuria ja yhteisöllistä urheilu- ja harrastetoimintaa kehitettäessä. Väriä saa ja pitää näyttää, mutta kilpailijaa ja kannattajia on kunnioitettava. Kun seurojen johto tämän sisäistää ja tämän toiminnassaan selkeästi viestittää, otetaan suuri askel turkulaisen seurakulttuurin ja Suomifutiksen edistämisessä. + turkulainen futisintohimo ja urheiluseuraperinteet

+ Håkansin perhe. Turku on sisäänpäin lämpenevä, ja mustavalkoinen, sanotaan. Ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta kotoisin oleva Stefan Håkans perusti vuonna 1990 pojalleen jalkapalloseuran, joka jo saman vuosikymmenen lopulla pelasi mitaleista ylimmällä sarjatasolla. Puheenjohtaja Håkans rakennutti ja rahoitti myös vuonna 2003 käyttöön otetun Veritas Stadionin. Jalkapalloseuran pyörittäminen on harvoin voittoa tuottavaa liiketoimintaa. Håkansin perheen ja varustamon tuella on ollut merkittävä vaikutus turkulaisen jalkapallon ja alueelta nousseiden maajoukkuepelaajien kehitykseen. + Håkans.

+ Kaikki paikallaolijat. Huolimatta vaatimattomasta kansainvälisestä menestyshistoriasta, Suomessa elää ja hengittää varsin suuri jalkapallon ystävien yhteisö, joka ansaitsee kannustavan läpimurron joko maajoukkue- tai seuratasolla. Ei ole helppoa eläytyä pidättyvään Suomifutiksen tunnelmaan koleissa oloissa, kun kotisohvalla saa seurata CR7:n saksipotkuja tai Zlatanin Amerikan mantereen valloitusta yhdellä volleylla. + turkulaisen ja suomalaisen futisväen kärsivällisyys ja kyky säilyttää huumorintaju lajin laihoina aikoina.

 

Turun kauden ensimmäinen derby ei ehkä mennyt aivan kuin Strömsössä, mutta uusi derby koittaa jo ennen juhannusta (20.6.18).  Tällöin on tepsiläisten vuoro näyttää, kuinka mustavalkoinen kaupunki tai ainakin Kupittaa derbypäivänä on.

 

[i] https://suburbanturku.wordpress.com/2016/10/25/jalkapalloturku-mustavalkoinen-sinimusta-vai-perati-sinivalkoinen/

[ii] http://www.aamuset.fi/urheilu/3902928/Jalkipeli+Huoltajalegenda+Pentti+Stahlmanin+muisto+elaa+vahvana+Kupittaalla

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s