Länsi-Turkua kaavoitetaan ja tiivistetään – huomioimatta Länsikeskuksen kehittämistä ja paikallistoimijoiden osallisuutta

15.-21. toukokuuta vietetään jo seitsemättä kertaa Länsi-Turun viikkoa. Ratapihan, Naantalin pikatien, Raision kuntarajan ja Tampereentien väliin jäävä suuralue muuttuu vauhdilla ja kaupungistuminen sekä kiihtyvä täydennysrakentaminen luovat painetta tiivistää yhteistyötä kaupungin päättäjien, alueen asukkaiden sekä paikallistoimijoiden välillä.

Länsi-Turku oli vielä 40-luvulla syrjäistä Maarian ja Raision takamaata, mutta tänään kaavoitus ja rakentaminen muokkaavat aluetta yhä tiiviimmäksi ja lähemmäs ydinkeskustaa. Pohjolaan rakentuvan Fabriikin uuden asuinalueen lisäksi Westparkin asuinalue laajenee Pläkkikaupungissa, Suikkilan kartanon alueelle kohoaa Gränsbacka ja etenkin Satakunnantien läheisyydessä kaavoitetaan yhä tiiviimpää ja myös korkeampaa rakentamista.

Länsi-Turussa asuminen tiivistyy ja sulautuu yhä lähemmäs ydinkeskustaa. Uudet asuinalueet Fabriikki ja Gränsbacka nousevat Pohjolaan Logomon kylkeen ja Suikkilan kartanon alueelle Länsikeskuksen viereen.

 

Kaupungin kehittyminen sekä kehittäminen on tärkeää ja Turun seudun elinkeinoelämän synnyttämä kasvu edellyttää investointeja infrastruktuuriin ja asumiseen. Mutta jotta kaupunki kehittyisi kokonaisvaltaisesti ja asukkaiden viihtyvyyttä huomioiden, tarvitaan tasapuolisempaa ja paikallistoimijoiden asiantuntemusta huomioivaa suunnittelua ja päätöksentekoa. Länsi-Turun alueella Länsikeskuksen kehittäminen on jäänyt Turun kaupungin osalta pahasti Skanssiin panostamisen varjoon, vaikka suuralueella asuu lähes Raision kokoinen asukaskunta ja kauppakeskus on merkittävä seudullinen, jopa maakunnallinen kaupallisten palvelujen keskus.

Länsikeskuksen lähellä sijaitsevan Nuppulantien kaavoitusprosessi huolettaa länsiturkulaisia. Asukkaita huolestuttaa erityisesti jopa 5-kerroksiseksi suunnitteltujen kerrostalojen sopiminen Ruohonpään pientaloalueelle. Kerrostalon pelätään ruuhkauttavan jo ongelmallista risteysliikennettä sekä vaarantavan läheisen Teräsrautelan koulun ja päiväkodin lasten turvallisuutta.

 

Länsi-Turun alueella on valmisteilla useita merkittäviä kaavoituskohteita (Myllyn väylä/Kuloistenniitty, Nuppulantien kerrostalokaava, Teerikarinpuisto), mutta alueen asukkailla ja paikallisjärjestöillä on Turun strategiassa mainituista toimintalupauksista ja osallisuusmenettelyistä huolimatta hyvin vähäiset vaikutusmahdollisuudet.  Länsi-Turun Kaupunginosaparlamentti kokoontuu keskiviikkona 17.5. klo 17.30 Teräsrautelan koululle jo seitsemättä kertaa pohtimaan alueen kehittämistarpeita. Vuodesta 2011 lähtien keskeisenä teemana on ollut Länsikeskuksen kehittäminen ja Skanssin monitori-tyyppisten palvelujen tai edes verenpainemittauspalvelujen ulottaminen myös Länsi-Turun suuralueelle. Toivottavasti länsiturkulaisen lobbaamisen seitsemän laihaa vuotta alkavat olla ohi ja huhtikuun kuntavaalitulos herättää uudet päättäjät oivaltamaan paremmin Länsikeskuksen kehittämismahdollisuudet ja paikallisosallisuuden merkityksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s