Täydennysrakentaminen muuttaa Turkua – toimiiko päättäjien ja asukkaiden yhteispeli?

Turun kaupunkiseutu ja koko Varsinais-Suomen maakunta on pitkän laskusuhdanteen jälkeen kohdannut monia elinkeinoelämän myönteisiä uutisia. Varsinkin meri-, lääke- ja erilaisen valmistavan teollisuuden investoinnit ovat piristäneet maakunnan tulevaisuuden näkymiä sekä konkreettisesti kiihdyttäneet rakentamista. Muun muassa Meyer, Sandvik ja Valmet Automotive alihankkijoineen ovat ilmoittaneet yhteensä jopa useiden tuhansien työntekijöiden rekrytointitarpeista ja teollisuuden voimakas kasvu on heijastunut sekä toimitila- että asuntorakentamiseen.

 

Kupittaan alueen Kampus ja tiedepuisto muodostavat yhden Turun kaupungin neljästä kärkihankkeesta. Kupittaa elääkin suurta murrosta. Nostokurkia ja uusia rakennuksia kohoaa Helsingintien molemmin puolin ja korkeakoulujen kampusalueen sekä tiedepuistolaajennusten lisäksi rakenteilla ovat mm. Tyksin T3-sairaalarakennus, vuoden vaihteessa valmistuva palloiluhalli sekä useita asuinrakennuskokonaisuuksia. Lisäksi itäisessä Turussa on suunnitteilla ja osittain myös jo rakenteilla kokonaan uusi Skanssin kaupunginosa, joka kohoaa sekin E18 -moottoritien viereen samannimisen kauppakeskuksen ympärille.

Datacitystä alkanut tiedepuistoalue etenee tänä päivänä Teknologiakiinteistöjen vetämänä. Yhtiö toteuttaa myös Kupittaan uuden palloiluhallin. Tyksin laajennus etenee T3-sairaalarakennuksen myötä molemmin puolin Helsingintietä.

 

Kun ydinkeskustan kehittämistä on viime vuodet, jopa vuosikymmenet jarruttanut poliittisia puolueita ja myös tavallisia turkulaisia jakava kiistely Kauppatorin alle sijoittuvasta toriparkista, ovat ruutukaava-alueen merkittävimmät rakennushankkeet sijoittuneet alueen etelä- ja länsiosiin. Vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden imussa nopealla aikataululla toteutettu kulttuurin ja luovan talouden keskus Logomo on saamassa kylkeensä upouuden Fabriikin kaupunginosan ja viihdekeskuksen sekä linja-autoaseman väliin on suunnitteilla monipuolisen palvelun matkakeskus.

 

Kuluneen talven aikana ruutukaava-alueen eteläosa, Linnanfältin ja Kakolan alueet ovat muuttuneet Kupittaan kaltaisiksi suurtyömaa-alueiksi. Vaikka toriparkkihenkinen ja periturkulainen kiistely Kakolan näkötornista tai tornitalosta on varjostanut alueen tulevaisuuden visiointia, etenevät vanhan vankila-alueen rakennustyöt vauhdilla molemmin puolin historiallista kukkulaa. Mittavan asuinrakentamisen ohella Kakolan mäelle kohoaa lähikuukausina funikulaari -rinnehissi ja vankilarakennuksista etelään, Turun Linnan liepeille, rakennettaan jo Merimieseläkekassan historian suurinta rakennushanketta, Harppuunakorttelia. Ja vielä etelämpänä, Hirvensalon saaressa kohoaa Syvälahden koulu ja monitoimitalo palvelemaan saarille kaavailtua merkittävää väestömäärän lisäystä.

Linnanfälttiin, aivan Turun linnan naapuriin on rakenteilla kahdestatoista asuintalosta koostuva Harppunakorttelin asuinalue. Hirvensalossa, hiihtokeskuksen kupeessa kohoaa Syvälahden koulu ja monitoimitalo.

 

Hieman vastaavanlainen kehitysnäkymä on havaittavissa myös Turun kaupungin pohjoisosissa. Turun kaupunkirakenne on Maarian ja varsinkin Paattisten kuntaliitosten myötä muuttunut varsin poikkeukselliseksi ja etäisyys kaupungin pohjoiskärjestä keskustaan on merkittävästi suurempi kuin vaikkapa Kaarinan, Liedon tai Raision ympäryskunnista. Maaria-Paattisiin on kuitenkin kaavoitettu voimakkaasti uutta asuintuotantoa ja alueelle muuttaneet turkulaiset ovat ilmaisseet perusteltua tyytymättömyyttä Yli-Maarian yhtenäiskoulun ja päiväkodin rakentamisen viivästymiseen. Useassa pohjoisturkulaisessa perheessä lasten koulumatkan pituus Rieskalähteen koululle voi olla jopa kolmisenkymmentä kilometriä. Yhtenäiskoulun rakennustyöt ovat kuitenkin nyt käynnissä ja allianssimallilla toteutettava monitoimitalo on suunniteltu otettavaksi käyttöön vuoden 2018 lopulla. Ypsiloniksi nimetty yhtenäiskoulu on suunniteltu 700 oppilaalle ja modernissa opetus- ja kasvatusympäristössä toimii koulun ohella kirjaston, nuorisotoimi, päiväkoti, kouluterveydenhuolto ja neuvola. http://www.turku.fi/Ypsilon

 

Länsi-Turku kasvaa ja kehittyy – mutta ilman kunnallisia panostuksia

Myös Länsi-Turun suuralueella rakennetaan ja kehitetään kaupunkia sekä kaavoitetaan aluetta tiiviimmäksi ja lähemmäs ydinkeskustaa. Ratapihaympäristöön Pohjolaan kohoavan Fabriikin uuden asuinalueen lisäksi Pläkkikaupungin pientalo- ja yritysalueen kupeeseen kohonnut Westparkin asuinalue laajenee Iskun, Nokian vanhan tv-tehtaan ja Naantalin pikatien rajaaman metsäalueen väliin jäävällä alueella. Iskun ohella Pläkkikaupungissa toimii mm. Motonet tavaratalo pääkonttoreineen, motoristien Storm Motor, sisustamisen ja rakentamisen erikoisliikkeet Aninkaisten Tapetti ja Väri ja RTV-Yhtymä sekä turkulaisen kulinaarikulttuurin klassikot Turun Mestaripalvi ja Leipomo Rosten sekä uudempi paikallisylpeys, vuonna 2015 Suomen parhaimmaksi leipomoksi valittu MBakery.

 

Kivenheiton päässä Pläkkikaupungista, Turun seudun läntisen valtaväylän, Satakunnantien toiselta puolelta löytyy Länsikeskuksen kauppakeskus. Pitkän ja vaiherikkaan taipaleen maalaismaisemaan 70-luvulla kohonneesta Eka-Marketista kokenut Länsikeskus on tänään todennäköisesti koko maan mittakaavassa poikkeuksellisella päivittäistavaratarjonnalla ylpeilevä kauppa- ja palvelukeskus. Ruokamyyntivolyymeiltään yksi maan suurimmista Citymarketeista, Prisma, Tokmanni, Lidl, suuri joukko erikoisliikkeitä ja palveluyrityksiä sekä huhtikuun alussa historiaan hävinneen Kodin Ykkösen uusittuihin toimitiloihin avattu Länsi 1 muodostavat juuri sellaisen seudullisen asiakkaista ja paikallisista asukkaista koostuvan kaupallisen keskuksen, jollaista Turun kaupunki toivoo ja suunnittelee Skanssin ympäristöön.

Kauppakeskus Länsi 1 avattiin huhtikuun alussa täydentämään Länsikeskuksen monipuolista kaupallista tarjontaa. Satakunnantien toisella puolella Gränsbackan kotikortteli tuo lisää asukkaita ja asiakkaita.

 

Väestömäärältään suurin piirtein naapurikaupunki Raision kokoisen Länsi-Turun suuralueen asukasmäärää nostavat nopeasti kohoavat uudet kaupunginosat, mutta jostain syystä luonnosta ja monipuolisista liikuntamahdollisuuksista tunnettu asuinalue on jäänyt väliinputoajaksi kaupungin julkisten palvelujen osalta. Kouluja ja erinomaisia liikuntapalveluja toki löytyy ennen kaikkea Impivaaran urheilukeskuksen ympäristössä, mutta kaupungin sote- ja kulttuuripalvelut loistavat poissaolollaan. On varsin erikoista, että Runosmäen naapurialueen asukkaat voivat ylpeillä omalla terveysasemalla ja kirjastolla, mutta joutuvat päivittäistavara- ja apteekkiostoksillaan suuntaamaan Länsikeskukseen. Ja vaikka lapsiperhe- ja seniorivaltaisen Länsi-Turun asukkaat voivat valita peräti neljästä toisiaan lähellä sijaitsevasta alueen apteekista, on sairastapauksissa jotenkin raahauduttava keskustaan ja Käsityöläiskadun terveysasemalle.

 

Koska sote- sekä kuntien koulutus- ja kulttuuripalvelut ovat olleet keskeisenä teemana monien kuntavaaliehdokkaiden vaaliohjelmissa, olisi toivottavaa, että vaalien jälkeen työnsä aloittavat uudet ja vanhat kuntapäättäjät paneutuisivat Turun kaupungin alueellisiin eroihin sekä menossa oleviin suuriin paikallistason muutoksiin. Turun elinkeinoelämän vetovoima, kaupungistuminen ja täydennysrakentaminen muuttavat kaupunginosien identiteettiä ja ympäristöä, mutta myös palvelutarvetta.

Nuppulantien asemakaavamuutos ja täydennysrakentaminen huolettaa länsiturkulaisia.

 

Turun kaupungin vuonna 2012 käyttöön ottamassa osallisuuden ja vaikuttamisen toimintamallissa sekä myöhemmin julkaistussa kaupunkistrategiassa puhutaan ja luvataan paljon asukkaiden ja paikallistoimijoiden mahdollisuudesta vaikuttaa oman asuinalueensa viihtyisyyteen ja kehitykseen. Sunnuntaina 9.4. vietetään tasa-arvostaan tunnetun satavuotiaan Suomen kuntavaalipäivää. Toivottavasti mahdollisimman moni äänestyskelpoinen kansalainen käyttää äänestysoikeuttaan, ja toivottavasti asukkaiden ääntä ja paikallista asiantuntemusta kuullaan myös vaalien väliin jäävässä arjessa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s