Liikunta ja urheilu ovat kilpailuyhteiskunnan arkea ja juhlaa

Vuoden vaihde ja alku ovat suurten palkintojuhlien aikaa. Joulukuun vakavahenkisten Nobel-palkintoseremonioiden jälkeen vuorossa ovat viihdemaailman Emmyt, Golden Globet, Grammyt ja Oscarit. Hollywood-henki on jo pitkään heijastunut myös urheiluun. Koti-Suomessa Hartwall Areenalla 17.1. järjestetyn Suomen Urheilugaalan malli löytyy tutusti Ruotsista ja 17 kategorian palkintobailut luovat mannermaisen sekä saman henkisen jatkumon Venla- ja Emma-gaalojen välille.

Brändiuudistettu #UG17 tuo Unot myös maakuntiin. Satakuntalainen urheiluyhteisö juhlii Porissa 11.2. Varsinaissuomalaisia urheilijoita ja urheilutekoja palkittiin lauantaina 21.1. Logomossa. Vilma Murto vei Jarkko Niemiseltä 12 vuoden palkintoputken jälkeen vapautuneen Vuoden Urheilija -tittelin ja muita palkittuja olivat mm. lumilautailija-jalkapalloilija Elli Pikkujämsä (Vuoden Akatemiaurheilija), TPS-legenda Tapio Harittu (Elämänura), lääketieteen tohtori Tommi Vasankari (Urheiluvaikuttaja) sekä Vuoden Urheiluteoksi valittu Vilpas Ultras (koripallon salolainen fani-ilmiö).

Gaalojen ohella suomalaiset liikkuvat ja urheilevat edelleen aktiivisesti myös kilpakentillä. Ja urheiluperheissä alkuvuosi ja varsinkin viikonloput ovat kiireistä aikaa. Liikuntaharrastusten ja varsinkin joukkueurheilun suosio on nopeasti lisääntynyt eikä oman turkulaisen perheeni viikonloppuohjelma liene urheiluperheiden maailmassa poikkeuksellisen tapahtumarikas. Siihen kuului 04-syntyneen pojan kolmipäiväinen Matchcamp -turnaus Eckerössä Ahvenanmaalla, 03-syntyneen tyttären koripallo-ottelut lauantaina Uusikaupungissa sekä sunnuntaina Helsingissä ja 02-syntyneen tyttären yleisurheilukilpailut perjantaina Tampereella sekä lauantaina ja sunnuntaina Turussa.

Kun kyse on kilpaurheilusta, lasten harrastaminen vaatii myös vanhemmilta aikaa, kiinnostusta ja yhä enemmän taloudellisia panostuksia. Mitä tavoitteellisempaa on toiminta, sitä kunnianhimoisemmiksi ja kalliimmiksi käyvät kilpailumatkat ja harjoitustapahtumat. Ja mikäli nuori urheilija pärjää paikallisesti, eteen tulevat kansallisen tason haasteet ja houkutukset. Sasu Salinin tai Petteri Koposen korisleirit keventävät vanhempien kukkaroa ja rajoittavat perheen lomasuunnittelua, Sami Hyypiä Akatemian seurantaleirit ovat yhtä arvokkaita ja osuvat koulupäiviin, eikä edes Suomen Palloliiton haavitapahtumista ja Huuhkajapäivistä selviä ilman kuluja ja koulupoissaoloja.

Urheilu ja harrastukset ovat kuitenkin uhrausten arvoisia ja synnyttävät yhä laajemmalle osalla väestöä suuria elämyksiä sekä aktiivisina osallistujina että mukana elävinä taustajoukkoina ja kannattajina.  Yle ja Ruotsin televisio tarjoavat neliosaisessa tv-sarjassa http://www.svtplay.se/video/12036006/finska-segrar/finska-segrar-avsnitt-2?start=auto Suomi100-tunnelmaisen mahdollisuuden tutustua länsinaapurin urheilukulttuuriin ruotsinsuomalaisin silmin. Joukkueurheilun suurvallassa ymmärretään urheilun merkitys kansalaisten identiteettiä ylläpitävänä ja yhteisöllisyyttä edistävänä tekijänä.

Toki palloilukulttuuri ja vanhojen mestareiden kunnioitus ovat Suomessakin nousussa. Erityisesti italialaisten suuresti arvostama Jarno ”Paroni” Saarinen on vihdoin saamassa patsaan myös omaan kotikaupunkiinsa, Auran rantaan. Ja 28.1. TPS:n pelinumero 15 kohotettiin Turkuhallin kattoon Timo Nummelinin (3), Juhani Wahlstenin (8), Rauli Tammelinin (16) ja Hannu Virran (23) pelipaitojen rinnalle. Reijo Leppänen, suomalaisen liigakiekon kaikkien aikojen toiseksi paras maalintekijä ja todellinen herrasmiespelaaja varmasti ansaitsee kunnianosoituksen. Ehkäpä jalkapallokulttuureista tutut mestaripelaajien jäähyväisottelut leviävät tulevaisuudessa myös suomalaisille jalkapallokentille.

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3380808/Liikunta+ja+urheilu+ovat+kilpailu++yhteiskunnan+arkea+ja+juhlaa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s