Lähiliikunta- ja kulttuuritilat – ongelmia ennaltaehkäiseviä yhteisöllisyyden keitaita

Musiikki, teatteri, urheilu ja muut kulttuurin muodot puhuttelevat parhaiten silloin kun tapahtumat ovat aidosti vuorovaikutteisia – kun artistit ja yleisö ovat yhtä. Tämä molemminpuolinen kunnioituksen tarve pätee niin maailmanluokan tähtiin kuin kulmakunnan kuuluisuuksiin. Vaikka emme pääsisikään paikanpäälle supertähtien konsertteihin tai Mestarien liigan huippuotteluihin, nykyteknologia, sosiaalinen media ja erilaiset ohjelmaformaatit tuovat tähdet olohuoneisiimme ja synnyttävät aivan uudenlaisen yhteisyyden tunteen. Vaikka viihdemaailmaa voidaan edelleen perustellustikin syyttää pinnallisuudesta, urheilu- ja kulttuuritapahtumat sekä television viihdeohjelmat synnyttävät yhteisöllisyyttä, jonka merkitystä ei sovi vähätellä yhteiskunnallisen kahtiajakautumisen sekä lisääntyneen syrjäytymisen ja yksinäisyyden aikana.

Globaalin ja virtuaalisen todellisuuden hämärillä rajoilla liikkuva viihdemaailma ei kuitenkaan sellaisenaan synnytä pysyvää yhteisöllisyyttä tai poista yksinäisyyttä. Jotta koskettava yhteys syntyy, tarvitaan inhimillinen yhdistävä tekijä. Syksyn aikana englantilaisessa tv-formaatissa suomalaisille sellainen on ollut Saara Aalto Oulusta. Sama pätee urheiluun. 18-vuotias Tampereen kiekkosensaatio Patrik Laine täyttää kovaa vauhtia Teemu Selänteen jättämää tyhjiötä NHL-uutisoinnin kansallisena keskipisteenä. Vieläpä ”suomalaisen salaman” läpimurtokaupungissa Winnipegissä. Musiikin ja urheilun yhteisöllinen vaikutus on tarinallisuudessa, ja Saaran ja Patrikin tarinat ovat vasta alussa.

Musiikin, urheilun ja muiden kulttuurimuotojen tähdet ovat myös kansallisia vientituotteita sekä maansa ja kotiseutunsa lähettiläitä. Meneillä on monella tasolla suuri yhteiskunnallinen murros. Kun perinteinen teollisuus hakee sitkeästi uutta nokiaansa, monissa kaupungeissa vanhat tehdaskiinteistöt ovat kuin huomaamatta muuttuneet viihde- ja vapaa-ajan keskuksiksi. Kaapelitehtaat, tullikamarit, vapriikit, saippua centerit, logomot ja leaf areenat tuottavat tänä päivänä aivan toisenlaisia tuotteita ja elämyksiä kuin elinkaarensa alussa.

Uusiokäyttöisten liikunta- ja kulttuurikeskuksien lisäksi kaupunkeihin kohoaa ja suunnitellaan myös maamerkkiluokan kulttuurikomplekseja. Kun Guggenheim-hanke kuohuttaa ja jakaa mielipiteitä Helsingissä, Tampereella varsinaista wau-arkkitehtuuria edustaa Daniel Libeskindin piirtämä Kansi ja Areena -visiosuunnitelma. http://www.aamulehti.fi/kotimaa/areena-ja-kansi-muuttavat-tamperetta-katso-uudet-havainnekuvat/

img_6659

Turussa suuri osa kaupunkikehittämisenergiasta tuntuu uponneen toriparkkihankkeen ympärille kaivettuihin poliittisiin poteroihin. Kulttuuripääkaupunkivuoden tuotos Logomo on kiistaton menestystarina ja pitkään kaivattu palloiluhalli kohoaa Kupittaalla, mutta kauppatorikiistan ohella Turussa taistellaan Kakolan kulttuurimaisemasta sekä jalkapallostadionin käytöstä ja kehittämisestä. Kun keväällä Aninkaisten Kaupunginosapäivänä keskusteltiin unholaan uinuneen Puutorin alueen elvyttämisestä, Turun tamperelaistaustainen kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen esitteli Tampereen Tammelan kehittämishanketta Puutorin ja Parkin kentän yhdistävänä kehittämisaihiona. Tammelan 6000-paikkaisen stadionsuunnitelman edetessä Tampereella (http://www.aamulehti.fi/kotimaa/tammelan-uusi-stadion-aiotaan-rakentaa-allianssimallilla-hinta-kaupungille-arviolta-5-6-miljoonaa/), Turussa ollaan jumiuduttu kaikkia osapuolia vahingoittavaan kiistaan maan ehkäpä parhaimman jalkapallostadionin yhteiskäytöstä. http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/2980935/Veritas+Stadionin+ongelmat+eivat+++liity+lajien+tasapuoliseen+kohteluun

tammelan-stadio-ja-timo-hintsanen-toukokuu-2016-3

Veritas stadionit, guggenheimit, erilaiset monitoimiareenat ja pienemmät kaupunkilaisten kohtaamispaikat ovat kansakunnille ja kaupungeille yhä tärkeämpiä, melkeinpä välttämättömiä, mutta vain jos ne nauttivat kansalaisten ja käyttäjien hyväksyntää. Eikä tämä kaupunkilaisten hyväksyntä edellytä ihmetekoja. Selkeä toiminta-ajatus, suotuisa sijainti, riittävät resurssit ja kaupunkilaisten sekä muiden käyttäjien huomioiminen suunnitteluvaiheessa tarjoaa useimmiten mahdollisuudet menestykseen.

Nyky-yhteiskunta on kiistatta huolestuttavan polarisoitunut ja yhä useammin keskeiset kehittämis- ja investointikohteet ovat päätyneet kilpailevien tahojen kiistakohteeksi ja poliittiseksi pattitilanteeksi. Julkisten resurssien jatkuva niukentuminen ei auta asiaa. Jotta Saara Aallon ja Patrik Laineen menestys saa jatkoa ja jotta kaiken ikäisillä suomalaisilla on mahdollisuus harrastaa ja viettää aikaa yhdessä ilman kohtuuttomia kustannuksia, tarvitaan merkittäviä kaupunginosatason panostuksia. Pelkkä rahallinen satsaus ei riitä, asukkaat, urheiluseurat, kulttuurijärjestöt ja muut erilaiset paikallistoimijat on kutsuttava mukaan yhteiseen aluekehitystyöhön. Kolmannen sektorin laajempi osallisuus ja suurempi rooli tarjoaa myös merkittäviä taloudellisia säästöjä.

wp_20161103_15_24_24_pro

Varissuolla, Turun monikulttuurisimmassa kaupunginosassa on tänä vuonna käynnistetty yhteistyö oman lähiliikunta- ja kohtaamispaikan luomiseksi. Toimivan kaupunkilaisten kohtaamis- ja tapahtumapaikan synnyttäminen edellyttää julkisia varoja, mutta myös asukkaiden ja paikallistoimijoiden panosta sekä alue- ja asiantuntemuksen huomioimista. Iso joukko alueen toimijoita kokoontui torstaina 3.11. Turun normaalikoulun uudistettuihin tiloihin pohtimaan yhteistyömahdollisuuksia. Aika näyttää, millaisen lähiliikuntamallin ja kansalaisten kohtaamispaikan Itä-Turun monet toimijat onnistuvat Vakken sydämeen ja Pelttarinkadun uudistuksia kaipaavalle kentälle toteuttamaan…

wp_20161103_15_36_35_pro

wp_20161103_14_16_53_pro

Facebookiin on vastikään perustettu Puistot, pelikentät, puutarhat – kaupunkilaisten kohtaamispaikat -sivusto:

https://www.facebook.com/groups/KaupunkilaistenKohtaamispaikat/

Sivuston tavoitteena on kehittää julkisten puistojen, pelikenttien, puutarhojen, koulupihojen, tori- ja aukioalueiden sekä muiden kansalaisten kohtaamispaikkojen viihtyisyyttä ja käyttöä kaupunkilaisten keskuudessa. Ryhmään toivotaankin jäseniä eri kaupungeista sekä mielipiteitä, kokemuksia ja palautetta julkisten tilojen hyödyntämisestä. Liity siis ryhmään ja jaa muille tietoa toimivista kansalaisten kohtaamispaikoista tai anna risuja asuinalueista, joissa tarvitaan kehittämistoimenpiteitä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s