JalkapalloiluTurku – osa II

Turku on jalkapallokaupunki. Se todistui, kun keskiviikkoiltapäivällä klo 15 Paavo Nurmen mukaan nimetylle valottomalle yleisurheilustadionille ehti ja ahtautui koko pääkatsomon kapasiteetin kokoinen (4000+) jalkapalloyleisö seuraamaan TPS-FC Inter liigakarsintaa.

Itse ottelu ei tarjonnut turkulaisille ikimuistoisia joukkue- tai edes yksilösuorituksia, mutta Urheilupuiston yllä leijunut odottava tunnelma loi poikkeukselliset puitteet lauantain ratkaisuottelulle. Ainakin katsomon keskiosissa ilmapiiri toi oudolla tavalla mieleen muutaman viikon takaisen Kosovo-maaottelun Kupittaalla. Hieman samaan tapaan kuin Kosovon historian ensimmäinen karsintaottelu oli suomalaistuneille kosovolaisille ilmeisen tärkeä, mutta myös ristiriitaisia tunteita aiheuttava, myös turkulaiset tuntuivat suhtautuvan kaupungin ensimmäiseen karsintaderbyyn varauksellisesti. Sinimustat tai mustavalkoiset kaulaliinat pysyivät tiukasti tungettuina toppatakkien sisään ja vain stadionin päädyissä uskaltauduttiin haastamaan vastapuolen leiriä. Tai saattoihan taustalla olla ihan tavallista turkulaista ottelukäyttäytymistäkin.

karsintaderby-paavolla-2

Jalkapallo, muu liikunta ja kaikenlainen kaikenikäisten harrastustoiminta on joka tapauksessa nykypäivän muuttuvassa maailmassa arvokkaampaa kuin koskaan. Kansalaiset Turussa, Torniossa tai vaikkapa Torontossa jakavat globaalin maailman monet ongelmat yksinäisyydestä työttömyyteen ja kasvavaan turvattomuuteen. Voimakkaasti lisääntynyt maassa- ja maahanmuutto ei yhteiskunnallista tilannetta helpota ja erityisesti suuriin kaupunkeihin pakkautuvan väestön sosiaaliseen integroitumiseen on kyettävä reagoimaan rakentavasti. Urheiluseuroilla on tässä haasteessa merkittävä tehtävä. Vireään vapaaehtoisaktiivisuuteen voimakkaasti nojaava harrastustoiminta ei luonnollisestikaan kykene korvaamaan valtion ja kuntien roolia, mutta urheiluseurat, kulttuuritoiminta ja koko kolmas sektori on silti monelle suomalaiselle tärkeä, melkeinpä ainoa keino löytää sisältöä ja uutta suuntaa elämässä.

Liikunta- ja harrastustoimintaa tulisikin tarkastella enemmän sosiaalisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Niin suotavaa kuin suomalaisen jalkapalloilun läpimurto kansainväliseen menestykseen ja arvokisoihin onkin, tulisi alati kovenemassa kilpaurheilumaailmassa kyetä säilyttämään liikunnan ilo ja yhteisöllinen toimintatapa. Leikkimielisyys ja yhdessä tekemisen taito on menestyksen edellytys kaikissa joukkuelajeissa, mutta suoranainen välttämättömyys lasten ja nuorten harrastustoiminnassa. Jos harrastus ei ole hauskaa, lopettaminen on liian monelle lapselle luonnollinen vaihtoehto. Torstai-iltana Palloliiton ja Veikkausliigan arvostetun Captain’s Ball -palkinnon ansaitusti vastaanottanut FC Interin puheenjohtaja ja perustaja Stefan Håkans korostikin kiitospuheessaan viisaasti junioritoiminnan merkitystä – ”On ilo tehdä nuorten kanssa työtä.” http://huuhkaja.tv/fs/?huu=EA178499

Vuosi sitten tehdyssä Monskan haastattelussa https://www.youtube.com/watch?v=GIGn97oQftQ Stefan Håkans myös muisteli Interin ja lähiöseura Jyrkkälän Tykkien erikoista keskinäistä suhdetta. Elokuun lopussa useamman ex-interläisen avuin JyTy vei Turussa ensi kertaan järjestetyn Ikämiesten SM-kullan – ja tietysti rankkarikisassa nimekkään Tepsin nenän edestä.

tps-jyty-rp-kisa

tps-jyty-kattelyt-ja-veritas-stadion-2

FC Inter ja Turun Palloseura tarjoavat tänä päivänä turkulaisille jalkapallon harrastajille ja ystäville kuningaslajiin olennaisesti kuuluvan paikalliskilpailun, hegemonisen henkien taistelun Turun herruudesta. Kävi Kupittaan karsintaderbyssä kuinka tahansa, FC Interillä, Turun Palloseuralla sekä alueen muilla perinteikkäillä jalkapalloseuroilla on takanaan laaja harrastaja- ja kannattajakunta, jonka tuella Turulla on erinomaiset edellytykset synnyttää aitoa suomalaista jalkapallokulttuuria.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s