JalkapalloTurku – mustavalkoinen, sinimusta vai peräti sinivalkoinen?

Turkua kuvailtiin jokunen vuosi sitten Suomen jalkapallopääkaupungiksi. Pitkät ja kunniakkaat perinteet kuningaslajilla onkin maamme ensimmäisessä pääkaupungissa. Turun Palloseuran ja FC Interin ohella ylimmällä sarjatasolla ovat pelanneet mm. Pyrkivä, ÅIFK, TuTo, TuWe, TPK, TuKV ja jopa TuUL.

Turku on myös merkittävä juniorijalkapallokaupunki. Nykyisen maajoukkueen pelaajista mm. kapteeni Niklas Moisander, Lukas Hradecky, Kasper Hämäläinen, Joni Kauko, Riskin veljekset ja Jere Uronen ovat turkulaisen tai Turun seudun seuratoiminnan kasvatteja. Useimmat nykyhuipuista ja jo uransa lopettaneista turkulaistaustaisista maajoukkuepelaajista ovat myös viime vuonna 50-vuotisjuhlia viettäneen Turun Nappulaliigan kaupunginosajoukkueiden kasvatteja. Kauko ja Hradecky veljineen Runosmäestä, Uronen Lausteelta ja Moisanderin kaksoset Peltolasta.

Turun Palloseuran turkulaisuutta tuskin tamperelainenkaan kiistää. Nimet Nummelin, Suhonen, Koivu ja Kiprusoff eivät palloiluväelle esittelyjä kaipaa ja viime vuosina mustavalkoiset värit ovat edustaneet turkulaista palloiluperinnettä myös salibandyn ylimmällä tasolla. TPS perustettiin vuonna 1922 kielipoliittisena vastavoimana ruotsinkieliselle Åbo IFK:lle ja suomenkielinen TPS on koko 95-vuotisen historiansa ajan yhdistetty voimakkaasti sekä kansallis- että turkulaismielisyyteen. Ja Turun Palloseuran historiassa kansallismielisyys tarkoittaa ennen kaikkea läheistä yhteyttä kansalliseen kokoomuspuolueeseen. Tunnistettavan turkulaisen identiteetin sekä menestyksekkään historian ansiosta TPS on kiistatta yksi tunnetuimmista suomalaisista urheiluseuroista ja sijoittuu sekä jalkapallon (2.) että jääkiekon (2./3.) maratontaulukoissa laskutavasta riippuen lajin suurien seurojen joukkoon.

FC Interin identiteetti on tyystin toisenlainen. Legendan mukaan seuran puheenjohtajan Stefan Håkansin poika Patrik Håkans oli ilman seuraa nappulaiän loputtua. Jalkapalloinnokkaat miehet päättivät perustaa oman seuran ja seuran nimeksi valittiin FC Inter Turku ja väreiksi sininen ja musta (kolmas väri punainen). Vaakunan muotoinen logo on käytössä vielä tänä päivänä. Näin saatiin FC Interin ensimmäinen D-juniorijoukkue koottua kasaan (http://fcinter.fi/sivut/historia). Seuran alkutaivalta 1990-luvulla värittää myös mielenkiintoinen suomenruotsalaisen perheyrityksen ja turkulaisen työläisjalkapalloperinteen yhdistäminen. Juuso Waldenin tapaan patruunahenkisesti toiminut ja Veritas Stadionin Kupittaalle aikaan saanut Stefan Håkans rakensi alkuvuosien edustusjoukkueen talousvaikeuksiin ajautuneen TuTon pelaajien ympärille. Viimeisen vuosikymmenen FC Inter on pelannut pääsääntöisesti menestyksekkäästi hollantilaisen Job Dragtsman alaisuudessa. Vuonna 2008 seura juhli ensimmäistä Suomen mestaruuttaan. TPS:n viimeinen liigamestaruus on vuodelta 1975.

Tällä kaudella sen paremmin Turun Palloseuraa kuin FC Interiä ei voi syyttää värittömyydestä. Tepsin alkukausi alkoi pitkällä tappioputkella ja vakavia talousvaikeuksia paikkaamaan avatulla joukkorahoitusannilla. Loppuvuonna seura kuitenkin kohosi Ykkösen kakkoseksi ja karsimaan Veikkausliigapaikasta. Myös FC Interin osalta kausi alkoi nihkeästi, mutta seuraa ei voida arvostella ainakaan toimettomuudesta. Toukokuussa omatoimisesti päävalmentajan tehtävistä luopuneen Dragtsman tilalle astui pitkän linjan interläinen Jami Wallenius. Avukseen hän sai heinäkuussa turkulaista jalkapalloa hyvin tuntevan John Allenin. Ja jo elokuun alussa julkistettiin laajasti spekuloitu Shefki Kuqin päävalmentajasopimus. Valmentajavaihdosten ohessa FC Interin kautta ovat leimanneet pelaajavaihdokset. Valmentajaveljensä vanavedessä saapunut Njazi Kuqi on tehnyt loppukautena paljon maaleja, mutta osa uusista hankinnoista on herättänyt kysymyksiä seuran kannattajien keskuudessa. Varsinkin kun seurauksena näyttäisi olevan omien kasvattien vähentynyt peliaika.

Turkulaisen jalkapallohistorian ensimmäinen ”karsintaderby” pelataankin varsin erikoisten olosuhteiden vallitessa. Kaupungin perinteikäs ja turkulaista itsetuntoa edustava mustavalkoinen mahtiseura on jo aikaa sitten joutunut luopumaan taloutta kuormittavista profiilipelaajista ja lähtee ottelupariin nöyrästi nuorella, omista junioreista kootulla joukkueella. Kosovon Härän luotsaama FC Inter puolestaan on muuttunut melkeinpä dra(gts)maattisesti viime kaudesta, jolloin seuraa suitsutettiin aina UEFA-tasolla omien kasvattien osuudesta edustusjoukkueen pelaajistossa. http://www.veikkausliiga.com/uutiset/2015/11/12/fc-interin-omien-kasvattien-maara-euroopan-karkitasoa. Viimeisessä Veikkausliigan ottelussa FC Interin omien kasvattien rooli oli kovin vähäinen ja derbymenestys nojaakin pitkälti vierastyövoiman kokemukseen ja valmennuksen kykyihin motivoida paperilla ylivertainen joukkue.

Luvassa on siis nurinperin kääntynyt Daavid vs Goljat -ottelu ja mitä erikoisin turkulaisderby. Turkua ei ehkä enää kutsuta Suomen jalkapallopääkaupungiksi, mutta kaksiosainen derby tarjoaa turkulaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden näyttää väriä ja luoda jalkapallokulttuuria! Onko sinun värisi mustavalkoinen, sinimusta vai kenties useimpien turkulaisten tähtipelaajien pohjaväri, nappulaliigan sinivalkoinen?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s